Արևմտյան Հայաստանից Արարատյան դաշտավայրի հնագույն գինեգործական ավանդույթներով հայտնի պատմական Արմավիր մայրաքաղաքի Բլուր թաղամասի տարածք տեղափոխված մեր պապերը հիմնել են այգիներ, կառուցել գինու հնձան, գետնափոր մառան և ավանդույթի ուժով պատրաստել սեփական գինին՝ փոխանցելով այդ ավանդույթը սերնդեսերունդ: Արևահամ խաղողի, վերամշակման ավանդական եղանակների և ժառանգված ավանդույթների համադրություններից են ստեղծվում Ջրաղացպանյան գինիները, որոնք հասունանում և հնորակվում են 1890-ականներին կառուցված հինավուրց մառանում՝ ձեռք բերելով բացառիկ երանգներ:
Համտեսային նշումներ. Մարմնեղ, տրոպիկական մրգերի, բարբարիսի ու ելակի հարուստ, ներդաշնակ բույրով, համում՝ մարմնեղ, թուրինջի, բարբարիսի, ելակի նրբերանգներով և ներդաշնակ քաղցրությամբ երկարատև հետհամով: